• De Voormalige
    SYNAGOGE
    in Dalfsen
    Welkom
  • over de joodse gemeenschap in Dalfsen
  • over de mogelijkheden die wij bieden

Toen en Nu

vm Synagoge in Dalfsen

Eén van kleinste synagogen in Nederland staat in Dalfsen. De gebedsruimte beslaat 35 van de in totaal 50 m2. De sjoel is gewijd in 1866 en in gebruik geweest bij de joodse gemeente tot 1927. Hoewel al vanaf 1729 joden in Dalfsen woonden, is de gemeente altijd klein gebleven. Op het hoogtepunt woonden er vijf families met in totaal 34 personen. In 1927 was dit al zo afgenomen dat er geen eredienst meer in de synagoge gehouden kon worden. In 1937 is de joodse gemeente ontbonden. Een jaar later is de synagoge verkocht voor 560 gulden. Het gebouw is daarna voor allerlei doelen gebruikt, maar raakte in de loop van de tijd flink in verval. Een aantal Dalfsenaren richtte in 1983 een stichting op en kregen het geld bij elkaar om de voormalige synagoge te herstellen. In april 1984 opende Esje Blog-Steren, nazaat van een Dalfser joodse familie, de gerestaureerde synagoge. Sindsdien wordt het gebruikt als een klein cultureel centrum. Hierdoor behoudt de voormalige synagoge een plek binnen de Dalfser gemeenschap.

Ksenia Marasanova
opent
Synagoge - Loofhuttenweek


DALFSEN – De actrice Ksenia Marasanova komt op vrijdag 29 september naar Dalfsen om een voorstelling te geven in Theater De Stoomfabriek. Deze voorstelling zal de introductie zijn op de ‘Loofhuttenweek’ in de v.m. synagoge in Dalfsen, die van 30 september - 7 oktober geopend is om kennis te maken met het Loofhuttenfeest. De Joodse Ksenia Marasanova ontvluchtte op 17 jarige leeftijd de USSR, waar ze in 1973 werd geboren in de miljoenenstad Charkiv, nu gelegen in het oosten van Oekraïne. Antisemitisme vierde hoogtij in de USSR, dus als jood had je geen uitzicht op fatsoenlijk onderwijs of zorg. Ze beoefende martial arts en droomde van de wereldtop. Samen met haar moeder, tante, nichtje en oma en een tas spullen ontvluchtte ze het land om er nooit meer terug te keren. Via Israël reisde ze (veelal liftend) verder naar Amsterdam, om zich daar als vechtsporter te ontwikkelen in sportscholen die wereldtoppers produceerden. Daarna verliest ze haar hart aan het toneel. Ksenia woont momenteel in Zwolle. Vóórdat Sukkoth – het Joodse Loofhuttenfeest – begint speelt zij een deel uit haar theatervoorstelling ‘Arum dem Fayer’. Onderdeel van het optreden is de circusact ‘Eters’, op een één-wieler gespeeld en gezongen door haar dochter Sofia (12). Sofia zingt het Jiddische ‘Dos biesje shpayz’ terwijl ze de betekenis van het lied theatraal weergeeft. Ksenia ondersteunt Sofia daarbij met gitaar en tweede stem. Sofia won met deze circustheateract een prijs tijdens ‘Circus got Talent’. Op 8 september opent Sofia in Zwolle met ‘Eters’ Landelijk de Open Monumentendag.Ksenia neemt met haar liederen het publiek mee door 4000 jaar Joodse geschiedenis en de invloed daarvan op haar eigen leven. Zo hoopt zij op meer bewustwording van de impact die de Joodse geschiedenis op de wereldgeschiedenis heeft waardoor de verdraagzaamheid zal vergroten.

De voorstelling in De Stoomfabriek duurt van 16.00 uur tot 17.00 uur. Zaal open vanaf 15.30 uur. Toegang vrij. In de synagoge – waar een loofhut staat opgesteld - spelen Ksenia en Sofia op 2, 3 en 4 oktober voor schoolklassen. Daarnaast is de synagoge ook voor overige belangstellenden geopend:


• Zaterdag 30 september: 14.00 – 17.00 uur

• Zondag 1 oktober – Israëlzondag - : 14.00 – 17.00 uur

• Donderdag 5 oktober: 10.00 – 12.00 uur

• Vrijdag 6 oktober: 14.00 – 17.00 uur en 18.30 – 20.30 uur

• Zaterdag 7 oktober: 14.00 – 16.00 uur


De toegang is vrij.

www.ksenia.nl

Verhuur vm Synagoge

Het gebouwtje wordt gebruikt voor kleinschalige culturele activiteiten. De goede akoestiek maakt de ruimte aantrekkelijk voor bijeenkomsten, vergaderingen, zang en (piano)muziek. Het is dan ook de oefenruimte voor enkele zanggroepen en voor muzieklessen. Tijdens de schoolvakanties kunnen tentoonstellingen worden gehouden. De voormalige synagoge beschikt over een kleine keuken en kan per dagdeel (ochtend, middag, avond) worden gehuurd. Tegenover in de Julianastraat bevindt zich een ruime parkeergelegenheid. Voor meer inlichtingen of reserveringen mailt u naar synagoge.dalfsen@outlook.com of bel: 06 40 58 27 10.


Historie in het kort

  • 1865

De voormalige synagoge wordt door vrijwilligers gerund. Het bestuur wordt geholpen door een groot aantal andere vrijwilligers. Zij zorgen voor de verhuur, het schoonmaken, kleine onderhoudswerkzaamheden, inrichting tentoonstellingen en publicatieborden. Tijdens tentoonstellingen fungeren zij als suppoost. Hebt u belangstelling om actief te zijn voor onze stichting? Neem dan contact op!